Spennvidde i Kvadraturen

De siste årene er en rekke nye butikker, restauranter og kafeer etablert i Kvadraturen. Resultatet er et mer levende sentrum.

– Kvadraturen er på offensiven. Nå blomstrer både handel og folkeliv. Vi har skapt et levende sentrum, sier Morten O. Hellenes, retailansvarlig hos Næringsmegleren Sædberg & Hodne AS, under en spasertur gjennom byen en formiddag.

– Se på folkelivet en helt vanlig tirsdag. Og tenk på hva Sommer på Torvet og Julebyen gav av aktiviteter. Det skjer virkelig noe i Kvadraturen, men jeg skulle selvsagt ønsket mer; kveldsåpne butikker i juli, gågate i Kirkegaten, butikker med volumhandel som møbelforretninger og bedre parkeringsmuligheter, sier en svært engasjert Hellenes.

Morten O. Hellenes

Lavere leiepris

Veksten det siste året skyldes i stor grad et helt nytt prisnivå på leie av lokaler sentralt i byen.

– Nå er både Markens og de populære sidegatene på et akseptabelt prisnivå for mange. Det gjør det mulig å skape mangfold i bykjernen, og det er vi på vei til å gjøre, sier Hellenes.

Kristiansand er spennende

Hos Næringsmegleren har han fokus på salg- og utleie av lokaler til nasjonale og internasjonale kjeder. Han har blant annet leid ut til Deli deLuca og restaurant Food Asylum.

– Interessen for å etablere seg i Kvadraturen er stor. Kristiansand er en av byene i Norge med størst befolkningsvekst og vekst i butikkomsetningen, sier Hellenes.

Nyheter

I sommer får byen også en suvenierbutikk. Til høsten kommer et spennende tilskudd for Kvadraturen; Wayne´s Coffee bar. Den etablerer seg midt i Markens. Dette er Skandinavias  ledende kaffebarkjede, den har tatt det beste fra italiensk kaffekultur og amerikansk bakverk.

– Jeg har kontinuerlig kontakt med lokale drivere, nyetablerere og nasjonale – og internasjonale aktører som ønsker seg til Kristiansand. Den store etableringslysten er et godt signal.

– Det handler ikke bare om å få aktører til å flytte inn i tomme lokaler. Det dreier seg like mye om å få de riktige aktørene til å etablere seg i det rette miljøet. Det handler om at naboene skal kunne gjøre hverandre gode, sier Hellenes.

 Sentrum utvidet

Det betyr blant annet at Skippergaten, Kirkegaten, Gyldenløvesgate og Henrik Wergelandsgate, sentrale sidegater til Markens, er ideelle for blant annet nisjebutikker.

– Jo, flere butikker som etablerer seg i sidegatene til Markens, desto større blir Kvadraturen som handelsområde, sier Hellenes og stopper opp foran klesbutikken Bohem og Ingeborgs Tråkleri i Skippergaten.

– Butikker i Skippergaten er eksempler på at sidegatene til Markens kan leve godt. Og her kan små bedrifter, som tråkleriet og Bohem, etablere seg, og gi byen mangfold, sier Hellenes.

 Hjertet i byen

Men selv om sidegatene stadig blir mer populære, er han ikke i tvil om at Markens er og blir selve hjertet i Kvadraturen.

– Her er få ledige lokaler, forteller Hellenes.

De store kjedebutikkene ligger side om side.

– Det er utrolig viktig for byens mangfold at nye kjeder vil etablere seg her. Kjedebutikker er ofte spennende og de fornyer stadig sine konsepter. De er også trekkplastre for et bysentrum, understreker Hellenes.

 Han skryter også av nybyggene i Markens.

– De er fantastiske, og er med på å skape det nødvendige mangfoldet Kvadraturen skal ha.